Alles wat je moet weten over een boekhouder
Wat is een boekhouder precies? Wat is beter; een accountant of een boekhouder? Hoe vind je een boekhouder? Wat zijn de werkzaamheden en wat is het werkveld van de boekhouder? Wat kost een boekhouder per uur? Hoe word je boekhouder? En een carriere als boekhouder. Allemaal een voor een vragen waar wij je een helder antwoord op geven.

Wat is een boekhouder?
Een boekhouder is iemand die op een financiele afdeling werkt bij een bedrijf of werkzaam is bij een administratie- of belastingadvieskantoor. Deze persoon houdt een deel van de administratie of de gehele administratie van een bedrijf bij, controleert de administratie en zorgt er voor dat de financiele gegevens correct en tijdig verwerkt worden. De boekhouder verzorgt in de praktijk de administratie en belastingaangiftes van een bedrijf of particulier.
Wat is beter; een accountant of een boekhouder?
Deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. Over het algemeen hangt het er van af hoe groot een bedrijf is. Maar ook hoeveel personeel er werkzaam is zijn bij een organisatie en wat het aantal facturen is. Wat de juridische structuur is. Maar ook of er al iemand werkzaam is die zich met de financiele administratie bezig houdt.
Over het algemeen kunnen we stellen dat een boekhouder opereert in de MKB-sector bij de kleinere bedrijven. Wanneer bedrijven controleplichtig worden is er vanuit de wetgeving ook een samenstellingsverklaring van een accountant nodig. Maar in dat geval is het vanuit kwaliteitsoogpunten verstandig om altijd een accountant in te schakelen voor de controle van de boekhouding. Heeft een bedrijf geen samenstellingsverklaring nodig, niet of nauwelijks personeel in dienst en een niet al te ingewikkelde structuur? Dan kun je vaak af met een boekhouder, waarbij in sommige gevallen een accountant mee kijkt.
Een accountant heeft gemiddeld genomen meer theorethische kennis en is een bij wet geregeld beroep metbepaalde kwaliteitsnormen. Nie iedereen kan dus zomaar accountant worden. Dit terwijl wel iedereen in de basis boekhouder kan worden.
Hoe vind je een boekhouder?
Het is eerst goed om te weten welk type boekhouder jij zoekt. Maar via de website vinduwboekhouder.nl kunnen we jouw zoektocht naar een boekhouder vergemakkelijken. Selecteer door middel van uitgebreide filters wat bij jou van toepassing is en vind snel en gemakkelijk een boekhouder in jouw buurt.
Werkzaamheden en werkveld
De wijze waarop de boekhouding is ingericht is bepalend voor de werkzaamheden van een boekhouder. Sommige ondernemers doen heel veel voorbereidende werkzaamheden zelf. Andere ondernemers besteden de volledige boekhouding uit. Steeds meer bedrijven kiezen er voor om de debiteuren- en crediteurenadministratie bij te houden in een digitaal boekhoudprogramma. Dit betekent meestal ook dat je 24/7 inzicht hebt in je administratie. Als de boekhouding goed is voorbereid heeft de boekhouder vooral een controlerende en signalerende functie.
In het werkveld van een boekhouder onderscheiden we de interne en externe boekhouders. De interne boekhouders zijn werkzaam bij een bedrijf, vaak op de financiele afdeling. De externe boekhouders zijn werkzaam voor meerdere klanten. Zij kunnen werkzaam zijn op een administratie-, boekhoud-, belastingadvies- of accountantskantoor. Hoewel laatstgenoemde in de volksmond vaak assistent accountant of accountant wordt genoemd.

Wat kost een boekhouder per uur?
Gemiddeld genomen ligt het uurtarief van een boekhouder tussen de € 40 en 80,- per uur (excl. btw). Let er wel goed op dat een goedkope boekhouder niet altijd een verstandige keuze is. Let er goed op welke werkwijze je boekhouder heeft; doet hij een deel of de volledige administratie inclusief belastingaangiftes? En werkt hij wel digitaal? Dat zijn zaken om rekening mee te houden. Ook is het bealngrijk een je een beetje te verdiepen in de achtergrond van een boekhouder of boekhoudkantoor. Een boekhouder die nauwelijks in het werkveld heeft gewerkt zou ik niet direct aanbevelen. Of deze boekhouder moet onder supervisie werken van een ervaren gekwalificeerde bekhouder. Beter bespaar je niet teveel op een boekhouder. Dit kost je vaak meer geld dan dat je er mee bespaart.
Boekhouder worden?
Je hoeft niet per se een diploma op zak te hebben. Er zijn namelijk genoeg bedrijven die ervaring belangrijker vinden. Maar als je nou geen boekhoudkundige ervaring hebt? Wat dan? In dat geval zijn er tal van mogelijkheden om cursussen of opleidingen te volgen. Op MBO en HBO niveau. We hebben in het artikel “Boekhouder opleiding” al besproken welke opleidingen wij in de praktijk veel tegen komen. Wel verandert de boekhoudsector steeds meer door digitalisering en automatisering. En de adviesrol wordt daardoor steeds belangrijker. Dit betekent dan ook dat een HBO werk- en denkniveau steeds belangrijker wordt.
Iedereen kan dus boekhouder worden. Maar juist daarom zien we enorme verschillen in deskundigheid tussen boekhouders en boekhoudkantoren onderling. Wil jij een goede boekhouder worden? Waarbij je je niet hoeft af te vragen of je wel deskundig genoeg bent? Dan raden wij je aan om minimaal een gedegen HBO opleiding te volgen in boekhoudkundige of bedrijfseconomische richting. Ook een accountancy (evt. gecombineerd met fiscale) opleiding sluit heel goed aan op het beroep boekhouder.
Een carrière in de boekhouding
Boekhouders zijn nog altijd in trek op de huidige arbeidsmarkt anno 2021. Maar we zien wel dat de boekhouders met een gerichte bedrijfseconomische of fiscale opleiding sneller een baan vinden dan de boekhouders zonder diploma’s en ervaring. Voor deze groep is het lastig op de arbeidsmarkt.
Ben je op zoek naar een baan, kijk dan naar de boekhouder vacatures of neem contact op om eens vrijblijvend in gesprek te gaan. We zoeken dan de best passende werkgever aan de hand van jouw wensen en ambities. Dus nog gerichter op zoek naar jouw droombaan. Telefonisch contact via 0622210840. Dhr. Geerlink helpt u graag verder.