Wat is een Boek­houder

Wat is een Boek­houder

Boekhouder
Boekhouder

Wat is een boekhouder

Een boekhouder verricht boekhoudkundige werkzaamheden in dienst van een bedrijf, maar kan ook werkzaam zijn voor meerdere bedrijven. Deze persoon verzorgt dus in de praktijk de administratie en belastingaangiftes van of voor een bedrijf of particulier. Hij of zij werkt vaak op een financiele, administratieve of boekhoudkundige afdeling. Maar ook kan hij of zij als zelfstandig boekhouder werkzaam zijn. In dit geval werkt deze persoon voor zichzelf of in dienst bij een boekhoudkantoor, administratiekantoor of belastingadvieskantoor. 

Wat doet een boekhouder, de boekhouder in de praktijk

Over het algemeen werken boekhouders op de financiele administratie van een bedrijf of bij een boekhoudkantoor. Een boekhouder is verantwoordelijk voor een deel van de financiele administratie of, in sommige gevallen, de gehele financiele administratie. Wanneer een boekhouder voor meerdere bedrijven werkt, is deze persoon meestal het eerste aanspreekpunt voor boekhoudkundige werkzaamheden. Maar wanneer een boekhouding wat complexer is, wordt er vaak ook samengewerkt met een accountant. En in sommige gevallen verricht de accountant zelf dan ook boekhoudkundige werkzaamheden. Als het gaat om de belastingaangiftes dan zien we dat de boekhouders dit zelf verzorgen als het gaat om kleine bedrijven.

Grote verschillen in werkzaamheden boekhouders

Welke werkzaamheden worden verricht, verschilt dus per situatie. De structuur van een financiele afdeling, omvang van een bedrijf, maar ook de  mate van groei zijn dus bepalend voor de wijze waarop de boekhouding is ingericht. Over het algemeen is een boekhouder meer werkzaam voor kleinere bedrijven en een accountant werkt voor middelgrote en grote bedrijven. Zij kunnen zich vaak niet het risico permitteren op fouten. De accountant is namelijk onderhevig aan strenge boekhoudkundige en fiscale wet- en regelgeving.  Zo mag een boekhouder geen verklaringen afgeven, waar een accountant dit wel mag. Iedereen kan dus zomaar boekhouder worden. 

Waar werken boekhouders over het algemeen

We onderscheiden interne en externe boekhouders. De interne boekhouders zijn werkzaam bij een bedrijf, vaak op de financiele afdeling. De externe boekhouders zijn werkzaam voor meerdere klanten. Zij kunnen werkzaam zijn op een administratie-, boekhoud-, belastingadvies- of accountantskantoor. Hoewel laatstgenoemde in de volksmond vaak assistent accountant of accountant wordt genoemd. 

Boekhouder worden?

Je hoeft niet per se een diploma op zak te hebben. Er zijn namelijk genoeg bedrijven die ervaring belangrijker vinden. Maar als je nou geen boekhoudkundige ervaring hebt? Wat dan? In dat geval zijn er tal van mogelijkheden om cursussen of opleidingen te volgen. Op MBO en HBO niveau. We hebben in het artikel “Boekhouder opleiding” al besproken welke opleidingen  wij in de praktijk veel tegen komen. Wel verandert de boekhoudsector steeds meer door digitalisering en automatisering. En de adviesrol wordt daardoor steeds belangrijker. Dit betekent dan ook dat een HBO werk- en denkniveau steeds belangrijker wordt. 

Boekhouder worden is dus niet zomaar een beroep

Iedereen kan dus boekhouder worden. Maar juist daarom zien we enorme verschillen in deskundigheid tussen boekhouders en boekhoudkantoren onderling. Wil jij een goede boekhouder worden? Waarbij je je niet hoeft af te vragen of je wel deskundig genoeg bent? Dan raden wij je aan om minimaal een gedegen HBO opleiding te volgen in boekhoudkundige of bedrijfseconomische richting. Ook een accountancy (evt. gecombineerd met fiscale) opleiding sluit heel goed aan op het beroep boekhouder. 

Een carriere als boekhouder

Boekhouders zijn nog altijd in trek op de huidige arbeidsmarkt anno 2021. Maar we zien wel dat de boekhouders met een gerichte bedrijfseconomische of fiscale opleiding sneller een baan vinden dan de boekhouders zonder diploma’s en ervaring. Voor deze groep is het lastig op de arbeidsmarkt. 

Ben je op zoek naar een baan, kijk dan naar de boekhouder vacatures of neem contact op om eens vrijblijvend in gesprek te gaan. We zoeken dan de best passende werkgever aan de hand van jouw wensen en ambities. Dus nog gerichter op zoek naar jouw droombaan. Telefonisch contact via 0622210840. Dhr. Geerlink helpt u graag verder.

Veelgestelde vragen beroep boekhouder:

Wat doet een boekhouder?

Een boekhouder verricht boekhoudkundige werkzaamheden in dienst van een bedrijf, maar kan ook werkzaam zijn voor meerdere bedrijven.

Waar kom je te werken?

Een boekhouder werkt doorgaans op een administratieve of boekhoudkundige afdeling binnen een bedrijf of bij een boekhoudkantoor. 

Welke opleiding heb je nodig?

Tegenwoordig is een MBO opleiding in boekhoudkundige richting de minimale eis. Maar een HBO opleiding in financiele richting biedt duidelijk meer perspectief op de arbeidsmarkt in de boekhoudkundige sector. 

Wat zijn de benodigde competenties?

Als je een goede boekhouder wilt worden dien je accuraat, stressbestendig, klantgericht en cijfermatig sterk onderlegd te zijn.  

Welke opleiding heb je nodig voor het beroep boekhouder?

Iedereen in Nederland kan boekhouder worden. Er is niet per definitie een opleiding nodig. Maar we zien enorm veel concurrentie in de boekhoudsector. Dus wil je je vak als boekhouder echt serieus nemen, dan zorg je dat je minimaal een MBO diploma hebt. En dan wel in administratieve richting. Maar we zien door automatisering het werk steeds meer veleggen naar advies. Waarbij een HBO werk- en denkniveau steeds noodzakelijker wordt. Dus wil jij een goede boekhouder worden? Dan is het wenselijk om een HBO diploma te behalen in administratieve, bedrijfseconomische of fiscale richting. 

Hoe groot is de kans op een baan als boekhouder?

Als je een goede kans wilt maken op een baan als boekhouder is een HBO diploma in financiele richting zeer wenselijk. Bij voorkeur in combinatie met boekhoudkundige werkervaring. 

Wat zijn de verdiensten?

Een boekhouder verdient gemiddeld € 2.750 bruto per maand. 

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?

Als boekhouder zijn er goede doorgroeimogelijkheden. In somige gevallen dien je dan extra opleidingen te volgen. Voorbeelden van doorgroeitrajecten voor boekhouders zijn promotie naar assistent controller, controller, hoofd administratie en financieel directeur.

Mark-Geerlink-Profilink

Auteur:
Mark Geerlink
t: 0622210840 
e: info@profilink.nl

 

 

Nieuws delen

Relevante beroeps­informatie artikelen:

tarieven-accountancy

Tarieven accountancy

Accountancy tarieven blijven stijgen De accountancy tarieven stijgen in 2022 voor het zoveelste achtereenvolgende kalenderjaar. …

controller

Wat is een controller

Wat is een controller? Een controller is belast met (een deel van) de werkzaamheden rondom …

Accountant-Administratieocnsulent

Accountant Administratie­consulent

Accountant Administratieconsulent is beschermde titel Een accountant-administratie­consulent (AA) is een beschermde titel. Iemand die het …

Boekhouder
We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door deze website te bekijken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.