Wat is audit

Wat is audit

audit
audit

Wat is audit?

Het woord audit is een afgeleide van het Latijnse woord “audire” met als betekenis “om te horen”. Een audit is een systematisch en onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door een auditor. Verschillende processen binnen een bedrijf of organisatie worden doorgelicht. In de praktijk kan het bijvoorbeeld om een boekhouding gaan, maar ook de jaarrekeningcontrole bijvoorbeeld. Aan de hand van diverse checklisten en vragenlijsten kijkt men naar de huidige situatie en de gewenste situatie. Waarbij afwijkingen en bevindingen gerapporteerd worden aan de directie of het management in een zogenoemde managementletter. 

Hoe voer je een audit uit 

Je hebt interne en externe audits. Bij een interne audit voert men een onderzoek uit met een systemathische en gedisciplineerde aanpak naar het goed en betrouwbaar functioneren van de interne organisatie. Het verschil met een externe audit is dat deze uitgevoerd wordt door een externe instantie, ook wel certificerende instanite genoemd. Hiermee toont een organisatie aan dat men voldoet aan bepaalde wet- en regelgeving. 

Waarom doe je een audit 

Door het op tijd in kaart brengen van mogelijke problemen en risico’s kan je als organisatie vroegtijdig hierop anticiperen. Om vervolgens eventueel maatregelen te nemen en verbeteringen door te voeren om processen te verbeteren. Door het doen van audits ben je als organisatie dus voorbereid op mogelijke toekomstige bedreigingen.

Welke soorten audits zijn er

We maken onderscheid tussen compliancegerichte, procesgerichte, themagerichte en doelstellinggerichte audits. De compliancegerichte audit heeft als doel te controleren of een organisatie voldoet aan bepaalde normen of wet- en regelgeving. Bij een procesgerichte audit neemt men bedrijfsprocessen onder de loep. Een themagerichte audit is gericht op een bepaald thema binnen een organisatie. Hierbij duik je dus dieper in specifieke materie gericht op een bepaald thema. Tenslotte kijkt men bij een doelstellinggerichte audit of men alle stappen op de juiste manier volgt binnen een of meerdere processen. 

De toekomst

Continue vindt een toetsing plaats bij organisaties door externe instanties. In de wet- en regelgeving zal het een en ander veranderen. Procedures veranderen. De IT-infrastructuur zal veranderen binnen diverse organisaties. En daarmee dus ook bepaalde taken en verantwoordelijkheden. Maar er blijven volop banen beschikbaar binnen het vakgebied audit.  

Baan zoeken

Een baan vinden in de audit is dus niet zo moeilijk in de huidige arbeidsmarkt anno 2021. Er zijn volop vacatures in de audit sector en dit zal nog wel even aanhouden. Maar wil je nou echt de perfekte match met jouw profiel en wensen? Dan adviseren we jou om in gesprek te gaan met iemand die al meer dan 10 jaar mee loopt. Hij kan je al nsel vertellen welke kantoren aansluiten op jouw profiel en wensen. Je kunt hem bereiken via 0622210840 of mail naar mark.geerlink@profilink.nl.

Veelgestelde vragen vakgebied audit:

Wat is de betekenis van het woord audit?

Dit is een systematisch en onafhankelijk onderzoek waarbij verschillende processen binnen een bedrijf of organisatie worden doorgelicht.

Welke beroepen zijn er in de audit?

Er zijn tal van beroepen, maar in de basis onderscheiden we vier soorten auditors; de financiele auditor, de operationele auditor, de it-auditor en de kwalitet auditor.

Waar kun je een audit opleiding volgen?

De meest voorkomende opleiding is de RA opleiding. Deze volg je aan de universiteit. De meeste grote steden hebben een opleidingsinstituut waar je de RA opleiding kunt volgen. Ook is het mogelijk om aan het Nyenrode in Breukelen de RA opleiding te volgen, een eigen opleidingsinstituut voor toekomstige registeraccountants. 

Welke doorgroeimogelijkheden zijn er in de audit?

Er zijn volop doorgroeimogelijkheden. Meestal groei je door naar specialistische functies in een senior auditor rol of zelfs tot partner.

Hoe ziet de audit er in de toekomst uit?

Wet- en regelgeving blijft de branche opschudden, net als ontwikkelingen op het gebied van automatisering. Maar organisaties staan continue onder toezicht en dit zal ook in de toekomst zo blijven. 

Zijn er veel banen in de audit beschikbaar?

Ja.

Mark-Geerlink-Profilink

Auteur:
Mark Geerlink
t: 0622210840 
e: info@profilink.nl

 

 

Nieuws delen

Relevante beroeps­informatie artikelen:

tarieven-accountancy

Tarieven accountancy

Accountancy tarieven blijven stijgen De accountancy tarieven stijgen in 2022 voor het zoveelste achtereenvolgende kalenderjaar. …

controller

Wat is een controller

Wat is een controller? Een controller is belast met (een deel van) de werkzaamheden rondom …

Accountant-Administratieocnsulent

Accountant Administratie­consulent

Accountant Administratieconsulent is beschermde titel Een accountant-administratie­consulent (AA) is een beschermde titel. Iemand die het …

audit
We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door deze website te bekijken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.