Wat is een assistent accountant

Wat is een assistent accountant

assistent-accountant
wat-doet-een-assistent-accountant

Wat is een Assistent Accountant?

Een Assistent Accountant is vaak werkzaam bij een accountants- of administratiekantoor en werkt voor meerdere cliënten. De Assistent Accountant verwerkt en controleert de financiële administratie, verricht boekhoudkundige en soms ook fiscale werkzaamheden. Tevens stelt diegene de jaarrekening op en in vaak ook de fiscale aangiftes. Bij de grote kantoren wordt dit laatste in sommige gevallen ook door de aangiftemedewerker gedaan. Afhankelijk van de omvang van een bedrijf stelt de assistent accountant tussentijdse cijfers op. Ook kan het voorkomen dat er een begroting of liquiditeitsprognoses wordt opgesteld. Je werkt vaak onder begeleiding van een accountant. Laatstgenoemde is vaktechnisch eindverantwoordelijk en bespreekt vaak de jaarrekening met de klant. Wel is het zo dat je contact onderhoudt met de klant omtrent de voortgang van het jaarrekeningdossier. Maar dit kan ook betrekking hebben op vragen die een klant stelt aan de hand van opgestelde cijfers bijvoorbeeld.

Vaak ben je nog studerend voor AA of RA, afhankelijk van jouw wens om in de samenstel- of controlepraktijk te gaan werken. Wanneer zij deze opleiding afronden mogen ze de titel AA-accountant of RA-accountant voeren.

Het beroep in de praktijk

Je bent werkzaam bij een accountants- of administratiekantoor. Daarbij werk je voor meerdere klanten tegelijk waardoor het werk als zeer afwisselend kan worden ervaren. Dit terwijl de belangrijkste werkzaamheden voor iedere klant wel hetzelfde zijn. Maar ook hectisch. Niet iedereen is daartegen opgewassen. Ook door het feit dat je te maken hebt met verschillende bedrijfstypen. Dan is het belangrijk dat je snel kunt schakelen. Maar ook dat je je snel kan inlezen in een bedrijf. Het werk van een assistent accountant is dus sterk routinematig maar ook gevarieerd.

In de praktijk veel verschillen 

Alle assistent accountants houden zich in de basis vooral bezig met het samenstellen van jaarrekeningen, opstellen en controleren van cijfers. Als we kijken naar de opleidingsachtergrond zien we echter grote verschillen. Ook als het gaat om bijvoorbeeld commerciele taken en targets. Maar ook de communicatie richting klanten verloopt voor iedereen weer anders. Daar waar de een centraal aanspreekpunt mag zijn voor de klant, heeft de ander nog nauwelijks klantcontact.

Als het  gaat om complexiteit en verslaglegging is een eenmanszaak simpeler dan een BV met meerdere  dochtermaatschappijen. Denk hier bijvoorbeeld aan consolidatie van een jaarrekening. Dit zijn werkzaamheden die over het algemeen door een ervaren assistent accountant worden gedaan. Ook zien we dat de assistent accountant met een academische achtergrond hier wat sneller in thuis is. Maar ook de  HBO geschoolde assistent accountant die nog studerend is voor AA krijgt vanzelf de complexere zaken op zijn bordje.

Daarentegen zien we dat de mensen met een MBO achtergrond zich meer bezig houden met het verwerken van administraties. Maar ook juist meer met voorbereidende werkzaamheden voor de jaarrekening. Dit type assistent accountant heeft vaak ook geen ambitie om door te studeren voor accountant.

Arbeidsmarktpotentieel assistent accountants

Onder assistent accountants heerst nog altijd schaarste en dit zal nog wel even aanhouden is onze verwachting. De arbeidsmarkt is kandidaatgedreven wat wil zeggen dat de kandidaat een machtspositie heeft. Maar juist daarom is het voor jou als assistent accountant goed om heel selectief te zijn en met iemand te gaan praten die de accountancybranche goed kent.

Ben jij wel nieuwesgierig naar de mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Kijk dan gerust eens in het assistent accountant vacature-overzicht.

Veelgestelde vragen over Assistent Accountant:

Wat doet een Assistent Accountant?
Je houdt je bezig met alle voorbereidende werkzaamheden ten aanzien van het jaarrekeningdossier en fiscale aangiften.

Waar kom je te werken?
Doorgaans werk je bij een accountantskantoor. Maar ook kan je aan de slag gaan bij een administratie- of belastingadvieskantoor.

Welke opleiding heb je nodig?
Je hebt minimaal een MBO diploma nodig richting Administrateur of Assistent Accountant. Wil je graag bij een accountantskantoor werken dan is vaak een HBO opleiding richting Accountancy of Bedrijfseconomie een van de functie-eisen.

Wat zijn de competenties?
Je moet vooral accuraat, zelfstandig, analytische en cijfermatig sterk, klantgericht en stresbestendig zijn.

Wat zijn de baankansen?
De baankansen zijn uitstekend voor dit beroep. Ook in de toekomst, zeker de komende jaren, verwachten we een grote behoefte.

Wat verdient een Assistent Accountant?
Je verdient gemiddeld € 3.250 bruto per maand. Maar de bandbreedte van het salaris in deze functiegroep ligt ver uit een, namelijk tussen de € 1.750 en 4.500 bruto per maand.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden van een Assistent Accountant?
Er zijn diverse gradaties binnen deze functiegroep. Bij de meeste kantoren zien we namelijk een onderscheid tussen een Junior, Gevorderd en Senior. Na de rol als Senior Assistent Accountant groei je door richting de rol als Accountant. Maar bij grote kantoren zit hier nog een laag tussen als Relatiebeheerder of Klantadviseur. Als Accountant kun je vaak nog doorgroeien richting Senior Accountant, Senior Manager en uiteindelijk als Partner aan de slag gaan.

Mark-Geerlink-Profilink

Auteur:
Mark Geerlink
t: 0622210840 
e: info@profilink.nl

 

 

Nieuws delen

Relevante beroeps­informatie artikelen:

tarieven-accountancy

Tarieven accountancy

Accountancy tarieven blijven stijgen De accountancy tarieven stijgen in 2022 voor het zoveelste achtereenvolgende kalenderjaar. …

controller

Wat is een controller

Wat is een controller? Een controller is belast met (een deel van) de werkzaamheden rondom …

Accountant-Administratieocnsulent

Accountant Administratie­consulent

Accountant Administratieconsulent is beschermde titel Een accountant-administratie­consulent (AA) is een beschermde titel. Iemand die het …

assistent-accountant
We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door deze website te bekijken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.