Accountant Administratieconsulent is beschermde titel
Een Accountant Administratieconsulent (AA) is een wettelijk beschermde titel en tevens voorbehouden aan hen die ingeschreven staan bij het NBA. Dit is het register van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants. Iemand die dus het beroep van accountant uitoefent en ingeschreven staat in dit register mag zich AA-accountant noemen. AA-accountant betekent in de volksmond dus hetzelfde als Accountant Administratieconsulent. En RA-accountant is hetzelfde als Registeraccountant gaat. In veel gevallen staat de titel AA of RA als aanduiding achter de naam van de accountant.
Gebruik en rechtmatigheid Accountantstitel
Naast de AA of RA titel heeft de Hoge Raad en het Hof bepaald dat de termen “accountant”, “accounting” en “accountancy” tevens beschermd is bij de wet. Deze aanduidingen mogen dus niet zomaar niet in het openbaar worden gebruikt door personen die niet zijn ingeschreven in het NBA-register. Tenslotte mag iemand zich niet zodanig gedragen dat daardoor bij het publiek redelijkerwijs de indruk moet worden gewekt dat men Accountant Administratieconsulent is. Indien hier twijfel over bestaat is het de rechter die op grond van artikel 41 Wet op het accountantsberoep (WAB) oordeelt of er sprake is van een overtreding.
Maar ook treedt de NBA op tegen het onrechtmatig gebruik van de accountantstitel. Wanneer de beroepsorganisatie een melding binnen krijgt, gaat zij na of naar haar mening mogelijk sprake is van onrechtmatig gebruik. Indien dit het geval is, wordt melding gedaan bij de Belastingdienst / Bureau Economische Handhaving (BEH). Zij zijn belast met het toezicht o de naleving van de WAB. Eventueel kan een bestuurlijke boete of een last onder dwangsom worden opgelegd.
Wat doet een Accountant Administratieconsulent?
Een AA-accountant, oftewel Accountant Administratieconsulent, is een tekeningsbevoegd accountant die hoofdzakelijk actief is in de MKB-sector. Aan de jaarrekeningen van MKB-bedrijven worden lichtere eisen gesteld dan aan die van OOB’s en grote ondernemingen. De AA-accountant is HBO-geschoold en heeft de bevoegdheid om een verklaring af te geven over de getrouwheid van een jaarrekening, ook wel in de volksmond een samenstellingsverklaring genoemd. De Accountant Administrateconsulent houdt zich verder bezig met werkzaamheden als het toetsen en beoordelen van jaarrekeningdossiers, controleren van administraties en het geven van fiscale adviezen. Je bent als AA-accountant dus ook adviseur voor MKB ondernemingen en beantwoord vaak administratieve en fiscale vragen.
Wat verdient een Accountant Administratieconsulent?
Een AA-accountant verdient op basis van salarisgegevens van 2023 gemiddeld 5400 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. Iemand die nog niet zo lang de accountantstitel heeft behaald verdiend uiteraard minder dan iemand die al jarenlang tekeningsbevoegd accountant is.
Salaris RA-Accountant
Het verschil tussen een AA-Accountant en RA-Accountant in salaris is relatief klein, maar je praat toch al snel over een verschil van 300 tot 600 bruto per maand.
Opleiding tot AA-accountant
De opleiding tot Accountant Administratieconsulent kent een praktijk- en theoriedeel en moet goedgekeurt zijn door het CEA (Commissie Eindtermen Accountantsopleiding). Met de theorethische deel ben je circa zes jaar bezig en het praktijkgedeelte beslaat circa drie jaar. Aan dit laatste deel zit een stageverplichting.
Voor de verdere uitleg en het verloop van de opleiding zie ons andere artikel; de AA opleiding.

Wettelijke eisen Accountant Administratieconsulenten
Accountant Administratieconsulenten zijn tenslotte gebonden aan wettelijke eisen met betrekking tot de uitvoering van hun beroep. De Gedrags- en beroepsregels Accountants-Administratieconsulenten (GBAA) zijn vervangen door de verordening gedragscode die aansluit op de richtlijnen van de International Federation of Accountants (IFAC). De fundamentele beginselen waaraan iedere accountant behoort te voldoen zijn:
- integriteit
- objectiviteit
- deskundigheid en zorgvuldigheid
- geheimhouding
- professioneel gedrag