Accountant Administratie­consulent

Accountant Administratie­consulent

Accountant-Administratieocnsulent
Accountant-Administratieocnsulent

Accountant Administratieconsulent is beschermde titel

Een accountant-administratie­consulent (AA) is een beschermde titel. Iemand die het beroep van accountant uitoefent en ingeschreven staat in het NBA register mag zich AA noemen. Het NBA staat overigens  voor Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants. En AA staat dus voor accountant-administratieconsulent. Deze wettelijk beschermde beroepstitel mag je voeren en komt dan als aanduiding achter je volledige naam.

Andere wettelijk beschermde benamingen

Naast de AA titel mogen de benamingen “accountant”, “accounting” en “accountancy” niet in het openbaar worden gebruikt door personen die niet zijn ingeschreven in het NBA-register. Uitzonderingen zijn benamingen als assistent accountant, junior accountant, adjunct-accountant, etc. Deze mensen werken overigens onder begeleiding van een accountant.

Wat doet een Accountant Administratieconsulent?

Een AA-accountant, oftewel Accountant Administratieconsulent, is een tekeningsbevoegd accountant. De AA-accountant houdt zich veelal bezig met samenstellings- en beoordelingsopdrachten. Een belangrijke taak is dan ook het toetsen en beoordelen van jaarrekeningdossiers. Verder is de AA-accountant de adviseur voor MKB ondernemingen als het gaat om administratieve en fiscale dienstverlening. De AA-accountant is vooral actief in het MKB segement, dus kleine en middelgrote ondernemingen. De opleiding tot AA accountant is hier ook op gericht. In tegenstelling tot de RA-accountant, deze is vooral actief in het “grotere” segment. Waaronder ook beursgenoteerde (internationale) bedrijven.

Wanneer je AA-accountant bent

Je mag jezelf Accountant Administratieconsulent noemen als je ingeschreven staat in het NBA-register. Om je in te kunnen schrijven als accountant moet je de AA opleiding eerst afronden. Deze accountantsopleiding bestaat uit een praktijkgedeelte en theoriegedeelte die men vaak volgt na een HBO accountancy opleiding. Deze Post HBO opleiding duurt nog eens circa 4,5 tot 6 jaar.

Mark-Geerlink-Profilink

Auteur:
Mark Geerlink
t: 0622210840 
e: info@profilink.nl

 

 

Nieuws delen

Relevante beroeps­informatie artikelen:

tarieven-accountancy

Tarieven accountancy

Accountancy tarieven blijven stijgen De accountancy tarieven stijgen in 2022 voor het zoveelste achtereenvolgende kalenderjaar. …

controller

Wat is een controller

Wat is een controller? Een controller is belast met (een deel van) de werkzaamheden rondom …

Aangiftemedewerker

Wat is een aangiftemedewerker

Wat is een aangiftemedewerker? Een aangiftemedewerker is iemand die zich bezig houdt met het verzorgen …

Accountant-Administratieocnsulent
We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door deze website te bekijken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.