Beroepsinformatie Accountancy

Beroepsinformatie Accountancy

beroepsinformatie accountancy
beroepsinformatie accountancy

Informatie over accountancyberoepen

Hier vind je alle informatie over de beroepen die voorkomen in de accountancy en fiscaliteit. Onder het menu “Beroepsinformatie” vind je per beroepsgroep informatie over de taken, verantwoordelijkheden en specialisaties. Ook wordt per beroepsgroep nog ingegaan op het salaris, opleidingen en werkzaamheden.
Profilink heeft een ruim aanbod aan beroepen in twee vakgebieden, namelijk accountancy en fiscaliteit. De belangrijkste beroepen binnen de accountancy en fiscaliteit zijn assistent accountant, accountant, relatiebeheerder, controleleider, registeraccountant, fiscaal-jurist en belastingadviseur.

Assistent Accountant

De Assistent Accountant is het beroep waar je doorgaans je carrière mee zult starten. Als je je HBO opleiding richting Accountancy of Bedrijfseconomie hebt voltooid en je kiest voor een baan in de accountancy, dan begin je als Junior Assistent Accountant of Beginnend Assistent Accountant. Over het algemeen blijf je zo’n twee a drie jaar in deze functie en kom je dan in de functie van Gevorderd Assistent Accountant of Senior Assistent Accountant terecht. Bij sommige kantoren wordt deze functie ook wel Zelfstandig Assistent Accountant genoemd.

Accountant

Accountant wordt je vaak op het moment dat je je kunt inschrijven in het accountantsregister bij de NBA en je de titel accountant (AA) of accountant (RA) mag voeren waarbij je ook tekeningsbevoegd wordt. Laatstgenoemde wordt ook wel aangeduid met Registeraccountant. De studie tot AA die je zult starten na je HBO opleiding duurt vaak gemiddeld nog zo’n 5 a 6 jaar, terwijl de studie tot RA na je HBO opleiding gemiddeld zo’n 7 a 8 jaar in beslag neemt.

Relatiebeheerder

De functietitel Relatiebeheerder wordt vaak gebruikt in plaats van de functietitel Accountant. Een Relatiebeheerder is vaak wat ervarener dan een Assistent Accountant, maar heeft niet altijd een titel.

Controleleider

De Controleleider is vaak grotendeels of volledig werkzaam in de controlepraktijk. Deze functie heeft een zelfstandig karakter met aansturende / leidinggevende taken.Je werkt veelal rechtstreeks onder de extern accountant / partner.

Registeraccountant

De Registeraccountant staat ingeschreven in het accountantsregister en is een van de hoogst genoteerde functietitels binnen de accountancy. Deze is tekeningsbevoegd en houdt zich vaak bezig met controleopdrachten, bijzondere opdrachten, eventueel gecombineerd met samenstelopdrachten.

Fiscaal-Jurist

De Fiscaal-Jurist heeft in ieder geval de universitaire opleiding Fiscaal Recht voltooid en heeft een uitgebreid takenpakket op zowel fiscaal als juridisch terrein.

Belastingadviseur

De Belastingadviseur houdt zich met met de algehele advisering van klanten op fiscaal vlak. Het is niet vanzelfsprekend dat deze ook juridische kennis bezit. De belastingadviseur kan uiteenlopende opleidingen hebben gevolgd zoals Fiscaal Recht, Fiscale Economie, RB (Register Belastingadviseurs), NOB (Nederlandse Orde van Belastingadviseurs), MB (Master Belastingadviseur). Als belastingadviseur kun je je breed opleiden, maar er ook voor kiezen om je op een bepaald fiscaal vlak te specialiseren.

Mark-Geerlink-Profilink

Auteur:
Mark Geerlink
t: 0622210840 
e: info@profilink.nl

 

 

Nieuws delen

Relevante beroeps­informatie artikelen:

tarieven-accountancy

Tarieven accountancy

Accountancy tarieven blijven stijgen De accountancy tarieven stijgen in 2022 voor het zoveelste achtereenvolgende kalenderjaar. …

controller

Wat is een controller

Wat is een controller? Een controller is belast met (een deel van) de werkzaamheden rondom …

Accountant-Administratieocnsulent

Accountant Administratie­consulent

Accountant Administratieconsulent is beschermde titel Een accountant-administratie­consulent (AA) is een beschermde titel. Iemand die het …

beroepsinformatie accountancy
We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door deze website te bekijken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.