Wat is een aangiftemedewerker

Wat is een aangiftemedewerker

fiscaal-personeel
fiscaal-personeel

Wat is een aangiftemedewerker?

Een aangiftemedewerker is iemand die zich bezig houdt met het verzorgen van aangiftes inkomstenbelasting, omzetbelasting en vennootschapsbelasting voor particulieren, bedrijven of instellingen. De communicatie richting de Belastingdienst loopt vaak ook via de aangiftemedewerker. 

Wat doet een aangiftemedewerker?

Een aangiftemedewerker houdt zich met name bezig met het voorbereiden, opstellen en controleren van belastingaangiften (IB, VPB, OB, dividendbelasting, erf- en schenkbelasting). Maar ook het schrijven van bezwaarschriften en de uitstelregeling behoren vaak tot het takenpakket. Tenslotte ondersteunt hij/zij de belastingadviseur met betrekking tot het voorbereiden van fiscale adviezen. 

Waar kom je als aangiftemedewerker te werken?

Aangiftemedewerkers zijn werkzaam voor een accountants-, administratie- of belastingadvieskantoor. De meerderheid van de tijd brengt diegene door op kantoor. Er wordt wel veel overlegd tussen diverse collega’s uit andere disciplines. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de belastingadviseur, accountant, loonbelastingspecialist, salarisadministrateur, etc. In sommige gevallen gaat deze persoon ook naar klanten toe om de aangiftes te bespreken met de klant (op locatie). Maar meestal liggen deze werkzaamheden bij de accountant of belastingadviseur. Een aangiftemedewerker werkt onder supervisie van een belastingadviseur dan wel fiscalist. Het verschil met een belastingadviseur is dat deze persoon ook fiscale adviezen geeft. 

Opleiding 

De HBO opleiding Fiscale Economie, Fiscaal Recht of Fiscaal Adviseur sluit het beste aan op het beroep van aangiftemedewerker. Maar in sommige gevallen kun je ook met een MBO opleiding aangiftemedewerker worden. Ondanks dat er geen gerichte opleiding als aangiftemedewerker is, kun je met een administratieve, bedrijfseconomische of fiscale opleiding ook doorgroeien naar een rol als aangiftemedewerker. Tenslotte zijn er nog tal van verkorte opleidingen waarbij je een gedegen fiscale kennis verkrijgt. Denk bijvoorbeeld aan de opleiding Praktijkdiploma Belastingrecht.  

Als aangiftemedewerker op zoek naar een baan?

Zoek jij een baan als aangiftemedewerker, dan hebben we goed nieuws. Wij hebben namelijk al meer dan 10 jaar ervaring in het bemiddelen van aangiftemedewerkers. We zoeken junior, medior en senior aangiftemedewerkers door heel Nederland. Of je nou parttime of fulltime aan de slag wilt gaan in de aangiftepraktijk, of een combi met de adviespraktijk. Er zijn veel mogelijkheden. 

Kijk meer eens in ons overzicht voor vacatures richting aangiftemedewerker

Heb je nog een vraag? Neem dan contact op met loopbaanadviseur Mark Geerlink, via 0622210840 of mail hem via mark.geerlink@profilink.nl.

Veelgestelde vragen beroep aangiftemedewerker:

Wat doet een aangiftemedewerker?

Deze persoon houdt zich voornamelijk bezig met het voorbereiden, opstellen en controleren van belastingaangiftes (inkomstenvelasting, omzetbelasting, vennootschapsbelasting, dividendbelasting en erf- en schenkbelasting).

Waar kom je te werken?

Bij een accountants-, belastingadvies- of administratiekantoor.

Welke opleiding heb je nodig?

De HBO opleiding Fiscaal Recht en Fiscale economie sluiten perfekt aan bij deze beroepsgroep. 

Wat zijn de benodigde competenties?

Accuratesse, cijfermatig en analytisch inzicht, klantgerichtheid en stressbestendigheid.

Hoe groot is de kans op een baan?

De baankansen zijn redelijk tot goed. Wel moet je minimaal een HBO opleiding Fiscaal Recht of Fiscale economie hebben genoten om kans te maken op de huidige fiscale arbeidsmarkt. 

Wat zijn de verdiensten?

Een aangiftemedewerker verdient gemiddeld € 2.850,- bruto per maand. Op fulltime basis. 

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?

Vanuit een rol als aangiftmedewerker zijn er tal van doorgroeimogelijkheden richting de fiscale adviespraktijk. Eventueel gecombineerd met het vlgen van een opleiding kun je doorgroeien naar posities als zelfstandig belastingadviseur. 

Mark-Geerlink-Profilink

Auteur:
Mark Geerlink
t: 0622210840 
e: info@profilink.nl

 

 

Nieuws delen

Relevante beroeps­informatie artikelen:

tarieven-accountancy

Tarieven accountancy

Accountancy tarieven blijven stijgen De accountancy tarieven stijgen in 2022 voor het zoveelste achtereenvolgende kalenderjaar. …

controller

Wat is een controller

Wat is een controller? Een controller is belast met (een deel van) de werkzaamheden rondom …

Accountant-Administratieocnsulent

Accountant Administratie­consulent

Accountant Administratieconsulent is beschermde titel Een accountant-administratie­consulent (AA) is een beschermde titel. Iemand die het …

Aangiftemedewerker
We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door deze website te bekijken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.